De Mondige Minima Geldrop-Mierlo
Een initiatief om armoede en sociale uitsluiting in onze gemeente te voorkomen. Gemaakt voor wie het betreft en iedereen die hen een warm hart toedraagt !
Belasting: Inkomen wordt voortaan anders geschat

De Mondige mag zijn moeder van 87 af en toe helpen, zeker als zaken digitaal afgehandeld moeten worden op (vaak) nauwelijks te doorgronden websites van onze overheid. Zo ook met de belastingen en de daaraan gekoppelde toeslagen. Moeders heeft met haar AOW en een klein pensioen recht op zorg- en huurtoeslag. Vandaag, 3-12-2015, zag ik via “mijnoverheid” haar beschikking “huur- en zorgtoeslag” voor 2016. Het “Joepie Mam, bijna €600 meer huurtoeslag!” moest ik al snel intrekken toen het via “mijn toeslagen” duidelijk werd dat de toeslag was gebaseerd op haar inkomen van 2014. Over de koopkracht hebben we het nog wel eens, maar de meeste uitkeringen en pensioenen zijn in 2016 toch wel hoger dan in 2014. Dit te laag gehanteerde inkomen resulteert in hogere toeslagen die later, na vaststelling van het werkelijke inkomen, gecorrigeerd worden. In dit geval dus terugbetalen. Ma kan dat, met haar kleine spaarpotje, waarschijnlijk wel behappen, maar voor velen is het terugbetalen van honderden Euri’s een enorm probleem. Ook bij mij, met mijn bijstandsinkomen, zijn de toeslagen voor 2016 gebaseerd op het inkomen van 2014.

Een vriendelijke medewerker van de belastingdienst (0800-0543) vertelt me het volgende: 

“Iedereen kan zijn of haar, door ons, geschatte inkomen aanpassen. Daarop wijzen we ook in onze (digitale) beschikking. Voorheen indexeerden we het opgegeven/vastgestelde inkomen van het vorige jaar om het geschatte inkomen voor het komende jaar vast te stellen. Vanaf nu zetten we dat inkomen voor het komende jaar gelijk aan het laatst definitief vastgestelde inkomen. Voor de meesten dus op het inkomen dat werd vastgesteld over 2014”

Voor moeder en mij heb ik het geschatte inkomen via “mijn toeslagen” verhoogd, zodat we straks niet te veel hoeven nabetalen en waarschijnlijk iets terugkrijgen. Kijk het voor uzelf goed na en help uw vrienden en kennissen daar a.u.b. bij.

Wat een zooi en zeker niet “gemakkelijker”…

Ps.: Dit artikel is in haast geschreven, omdat ik het belangrijk vond om u er z.s.m. op te wijzen. Het geldt voor ons allen, maar vooral minima zouden hierdoor nog meer in de problemen kunnen komen. Uw reacties en correcties zijn zeer welkom...